Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013


Χαμηλώνοντας τους θερμοστάτες






Τις προηγούμενες μέρες και όταν ο ορυμαγδός των μνημονιακών επιπτώσεων έχει παγώσει τις ψυχές των περισσότερων παιδιών, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας με έγγραφό του (2033/14-2-2013) «παρακαλούσε» τους διευθυντές σχολείων να διαχειριστούν με σύνεση το πετρέλαιο. 

Αν ήταν διαφορετικά ίσως περνούσε ασχολίαστο, παρόλο που αυτό δεν είναι στις άμεσες αρμοδιότητες του. Μέσα όμως σε ένα καθεστώς ανέχειας, που με δυσκολία αντιμετωπίζονται οι λειτουργικές ανάγκες, ας αφήσουν απείραχτη τη ροή πετρελαίου όπου και όση υπάρχει ακόμη και για όσο ο καιρός τη ζητά. Και επειδή γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι διευθυντές /ντριες καταναλώνουν ορθολογικά και στα πλαίσια του δυνατού και το πετρέλαιο, ανησυχούμε μήπως μέσα σε ένα κλίμα φόβου (αξιολόγηση, πειθαρχικός κώδικας, απολύσεις) ελλοχεύει περισσότερο ο κίνδυνος κάποιοι από αυτούς να επιδοθούν σε «μειοδοτικούς διαγωνισμούς» και να παγώσουν τα ήδη ξεπαγιασμένα παιδιά. 

Τέτοιες πρακτικές παρασυρμένες από πολιτικοοικονομικά ιδεολογήματα μνημονιακού χαρακτήρα (λιτότητα παντού) που οδηγούν στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου δε μας βρίσκουν καθόλου σύμφωνους. Θα θέλαμε μάλιστα να θυμίσουμε ότι ο εντεταλμένος ρόλος του κάθε υπευθύνου είναι η συμβολή του στην διαμόρφωση του καταλληλότερου περιβάλλοντος όπου λαμβάνει χώρα η εκπαιδευτική διαδικασία.


                                                                        

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013


Ένα σχολείο για όλους

ή

εκπαίδευση για όλους με βάση τις ανάγκες τους;







Το περασμένο Σάββατο το πρωί έγινε με πρωτοβουλία του συλλόγου αποφοίτων ειδικής αγωγής (ΣΑΤΕΑ) μία συνάντηση-εκδήλωση με θέμα την ειδική αγωγή και τίτλο «η ειδική αγωγή σε κίνδυνο». 

Εκεί καλέστηκαν και παρουσιάστηκαν διάφοροι επαγγελματίες, γονείς και εκπρόσωποι φορέων που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων και διάφορων συνδικαλιστικών φορέων. 

Στόχος την εκδήλωσης αυτής ήταν να παρουσιαστούν τα προβλήματα που αντιμετώπισε την φετινή χρονιά η ειδική εκπαίδευση πανελλήνια, να παρουσιαστούν οι δράσεις διαφόρων φορέων για την ειδική αγωγή, να συζητηθεί το άρθρο 39 του νέου νόμου για την ειδική αγωγή που θα ψηφιστεί το Μάη και να κατατεθούν προτάσεις για κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις με στόχο την καλυτέρευση των συνθηκών εκπαίδευσης παιδιών με αναπηρίες στην Ελλάδα. 

Τα σημαντικότερα προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος, αποτελούν πλέον παγιωμένες πρακτικές χρόνων από το υπουργείο παιδείας. Αυτά τα προβλήματα έγινε προσπάθεια να καλυφτούν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΣΠΑ, χωρίς κανέναν κεντρικό σχεδιασμό και κυρίως με στόχο να βουλώσουν τρύπες, αφού πουθενά δεν έχει επίσημα καταγραφεί το εύρος και το είδος των ποικίλων θεμάτων που ταλανίζουν την ΕΑ με την βοήθεια των ανθρώπων που πλήττονται άμεσα. 

Έτσι ο αριθμός των κενών φέτος μεγάλωσε, ενώ παράλληλα μειώθηκαν οι πιστώσεις. Οι προσλήψεις ήταν μειωμένες τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, αφού οι συμβάσεις φέτος άργησαν να ισχύσουν ένα μήνα τουλάχιστον, καταδικάζοντας τους μαθητές με αναπηρίες να παραμείνουν σπίτι τους για περισσότερο χρονικό διάστημα. Και όλα αυτά χωρίς φυσικά να αναλυθούν οι τραγικές ελλείψεις σε υλικές υποδομές και η αποσπασματικότητα της εκπαίδευσης αυτών των παιδιών που δεν ξέρουν με ποιόν δάσκαλο τελικά θα καταλήξουν. Φυσικά κανένας πολιτικός ιθύνων δεν δήλωσε από την αρχή της σχολικής χρονιάς ότι οι ΣΜΕΑΕ θα μείνουν κλειστές, αλλά δεν απάντησε και στο πώς θα λειτουργήσουν χωρίς μόνιμο προσωπικό. 






Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Τακτική συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου
στις 6 Φεβρουαρίου 2013





Τα θέματα της τακτικής συνεδρίασης ήταν:

  • Γενική απεργία 20/2/2013 
  • Προτάσεις για ψηφίσματα. 
  • Εκδήλωση σε συνεργασία με το σύλλογο «φίλοι του Γ. Σκαρίμπα» 
  • Συμμετοχή στην Ημερίδα της ΔΟΕ στο Ηράκλειο Κρήτης 
  • Οικονομικός απολογισμός χορού 



Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος ενημέρωσε για το τι έγινε κατά τη διάρκεια της ολομέλειας των προέδρων στις 4/2/2013 στην Αθήνα. Δεν υπήρχε καμιά συγκεκριμένη απόφαση γιατί οι περισσότεροι πρόεδροι δεν είχαν αποφάσεις γενικών συνελεύσεων λόγω μη απαρτίας τους. 


1) Το πρώτο θέμα ήταν η απεργιακή κινητοποίηση στις 20/2/2013 και η συμμετοχή σε οποιαδήποτε κίνηση αποφασιστεί και από τους άλλους φορείς της πόλης . 


2) Η παράταξη της ΕΣΑΚ κατέθεσε ένα ψήφισμα ενάντια στην επίταξη των ναυτεργατών και υπερψηφίστηκε από όλα τα μέλη του Δ.Σ. 

Στη συνέχεια το Τελευταίο Θρανίο κατέθεσε ένα ψήφισμα ενάντια στην απαράδεκτη συμπεριφορά των αστυνομικών απέναντι στους ληστές της τράπεζας στη Κοζάνη. Το ψήφισμα δεν έγινε δεκτό από τα μέλη της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ. Φαίνεται ότι οι τελευταίοι ενστερνίζονται τέτοιου είδους πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές, φασιστικές. 


3) Ο σύλλογος «φίλοι του Γ. Σκαρίμπα» ζήτησε τη συμμετοχή του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας ως συνδιοργανωτή στην παρουσίαση του βιβλίου «Στη ροή των νερών και των καιρών» χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου 2013 στο θέατρο Παπαδημητρίου. 


4) Το Δ.Σ. της ΔΟΕ οργανώνει ημερίδα στο Ηράκλειο Κρήτης με θέμα «αξιολογηση-χειραγώγηση ή αξιολόγηση-εργαλείο ανατροφοδότησης». Οι σύλλογοι καλούνται να συμμετέχουν με τον πρόεδρο και ένα ακόμη μέλος του Δ.Σ. Τα έξοδα των μελών που θα συμμετέχουν στην ημερίδα θα καλυφθούν από τα ταμεία των συλλόγων. 

Ο πρόεδρος στην εισήγησή του πρότεινε να συμμετέχει ο Σύλλογος Χαλκίδαςστην ημερίδα. 

Η ΔΑΚΕ πρότεινε να παρακολουθήσει την ημερίδα ο Πρόεδρος και ένα μέλος του Τ.Θ. 

Το Τ.Θ. πρότεινε να μη συμμετέχει ο σύλλογος προσθέτοντας ότι σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς δεν μπορούν να ξοδεύονται χρήματα συναδέλφων σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. 

Η ΠΑΣΚ πρότεινε να προταθεί στη ΔΟΕ να γίνει μια τέτοια ημερίδα στη Χαλκίδα και να μη συμμετέχει ο σύλλογος στην ημερίδα της Κρήτης λόγω δύσκολων οικονομικών συγκυριών. 

Τελικά ο σύλλογος δεν θα συμμετάσχει στην ημερίδα. Αναρωτιόμαστε όμως γιατί η ΔΟΕ περιορίζεται μόνο σε θεωρητικές ημερίδες και δεν κινητοποιείται δυναμικά ενάντια στην αξιολόγηση που στόχο της έχει τις απολύσεις. Γιατί άραγε διοργανώνει μια τέτοια ημερίδα στην Κρήτη και όχι κάπου πιο κεντρικά; Μήπως κάποιοι το βρίσκουν σαν μια καλή ευκαιρία να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές με χρήματα των συναδέλφων; 


5) Ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Χαλκίδας επιβαρύνθηκε οικονομικά κατά 1.215 ευρώ για τη διεξαγωγή του χορού. 

Το Τ.Θ. αρνήθηκε να υπογράψει τον οικονομικό απολογισμό εξηγώντας ότι θα τον υπογράψει μόλις θα έχει πρόσβαση στα βιβλία του συλλόγου.



Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Γενική Απεργία!!!





Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Επειδή αυτό που ζούμε δεν είναι ένας εφιάλτης 
που θα τον σκορπίσει το φως της επόμενης ημέρας, 

επειδή έχουν μπερδέψει το φως της εξόδου του τούνελ 
με αυτό της εισόδου της κολάσεως,
 
επειδή αρνούμαστε να ετερονομηθούμε 
που τόσο απροκάλυπτα συμβαίνει, 

επειδή πιστεύουμε σε μια πολιτεία 
που κέντρο έχει την ισοτιμία του ανθρώπου, 

επειδή θέλουμε η κοινωνία μας 
να χαρακτηρίζεται από τη δημόσια προσφορά της, 

επειδή αγωνιζόμαστε για δημόσια σχολεία 
και αχειραγώγητους δασκάλους, 

επειδή δεν τρομοκρατούμαστε 
από την οργανωμένη κινδυνολογία 

και επειδή κυρίως ξέρουμε πως 

"Χαρά στούς πού ναι οι Δυνατοί 
γι’ αυτούς δεν έχει εγώ κι εσύ 
Χαρά στούς πού ναι οι Δυνατοί 
γι’ αυτούς δεν έχει χόρταση"

συντασσόμαστε με κάθε λαϊκή ομάδα που τους αντιστέκεται, 
με κάθε άνθρωπο που υπερασπίζεται την αξιοπρέπειά του.

Λέμε ναι στη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της Τετάρτης. 
Ελπίζουμε να’ ναι η πρωταρχή του γκρεμίσματος 
των πράξεων και των σκέψεων αυτών των κυβερνητικών ομάδων. 


Δίνουμε ραντεβού Τετάρτη 20/2 στις 11 
έξω από το Εργατικό Κέντρο. 



Τελευταίο Θρανίο

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013


Με αφορμή ένα ψήφισμα






«Με αφορμή το κρούσμα βαρβαρότητας που επιδείχτηκε για ακόμη μια φορά από τις κατασταλτικές αρχές, αυτή τη φορά εις βάρος των τεσσάρων νεαρών που συνελήφθησαν για απόπειρα ληστείας καταδικάζουμε την ανοχή και κυρίως την προσπάθεια συγκάλυψης των απεχθών αυτών μεθόδων που θυμίζουν άλλους καιρούς από τους ιθύνοντες που στόχο έχουν με το σύνθημα “Ασφάλεια και τάξη” την τρομοκράτηση δικαίων και αδίκων.»

Αυτό το σχέδιο ψηφίσματος κατέθεσε το Τελευταίο Θρανίο στο Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας στις 6/2/2013 και καταψηφίστηκε.

Και δεν είναι αυτό το λυπηρό, αν και αναμενόμενο. Λυπηρό ήταν που η παράταξη της ΔΑΚΕ Π.Ε. θέλοντας να εκμεταλλευτεί το «θέμα»(;) έστειλε στα ΜΜΕ την άποψή της και τη φωτογραφία (βεβαίως…) των στελεχών της και  μπορεί να οδήγησε σε περίεργα συμπεράσματα τους όποιους αναγνώστες.

Στο Τ.Θ. έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν απαντάμε σε ό, τι κακόβουλο και αστοιχείωτο μας επιρρίπτουν. Και αυτή τη φορά ισχύει το ίδιο. Όμως τόσο δεν καταλαβαίνουν;

Είναι λυπηρό πραγματικά να βλέπεις από κάποιους επιστήμονες να μην κατανοούν την αδήριτη ανάγκη το κράτος να μην κακοποιεί κρατούμενους. Να μην κατανοούν ότι υπάρχουν νόμοι που οφείλουν να τηρούνται, ιδιαίτερα από αυτούς που η Πολιτεία όρισε ως φύλακες. Να μην κατανοούν ότι δεν είναι το ίδιο ο ληστής, ο τρομοκράτης και η εντεταλμένη υπηρεσία.

Πώς να πείσεις μετά, τους νέους ανθρώπους, ασφυκτιώντες στα όσα τραγικά συμβαίνουν και σε όσα η ορμή της νιότης τους διατάζει, ότι η ειρηνική ζωή αξίζει τον κόπο, ότι το κοινωνικό συμβόλαιο έχει νόημα, ότι αξίζει να παλέψεις για μια καλύτερη καθημερινότητα χωρίς τη χρήση βίας;



Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Περί χωρητικότητας…!







Αγαπητοί αναγνώστες,

Είμαι δάσκαλος και έχω τη θέση διευθυντή σχολείου. Παράλληλα σχολείου. Παράλληλα έχω την τύχη να βρίσκομαι στα θρανία για 40 περίπου χρόνια. Πότε με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, πότε με την ιδιότητα του εκπαιδευόμενου και πότε και με τις δυο παράλληλα.

Έχω διδάξει και διδαχθεί σε όλων των ειδών τα σχολικά κτήρια. Και σε αυτά τα υπέροχα νεοκλασικά που κατασκευάστηκαν ενάμιση αιώνες πριν, και σε κτήρια της δεκαετίας του 60, και σε άλλα της δεκαετίας του 90, που μάλιστα λόγω κακοτεχνιών των εργολάβων δεν κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα με το σεισμό, αλλά και στου τελευταίου τύπου εκπαιδευτικά διδακτήρια, τις περίφημες προκατασκευασμένες, μεταλλικές κατασκευές που ονομάζουμε “προκάτ” και που αποδείχτηκαν ως το πιο «διαδεδομένο», «σύγχρονο», «επίτευγμα» της σημερινής ελληνικής εκπαίδευσης.

Μετά από τόσο χρόνια δάσκαλος η πολιτεία αποφάσισε να με ρωτήσει για το χώρο του διδακτηρίου. Όχι για την παλαιότητά του, όχι για την ακουστική του, όχι για το αν λειτουργεί σωστά η ηλεκτρική εγκατάσταση ή αν έχουν καταφέρει να επιβιώσουν τα σώματα θέρμανσης. Αν βουλώνουν οι απαράδεκτες υδρορροές, αν κλείνουν οι πόρτες, αν διαλύονται τα πόμολα και τα μεταλλικά στόρια (παρεμπιπτόντως δεν έχουν προβλεφθεί κουρτίνες για την καλύτερη ακουστική ή για να αναβαθμιστεί αισθητικά αλλά και παιδαγωγικά ο χώρος) και φυσικά όχι για την υγιεινή του η οποία δεν είναι κατάλληλη ούτε για άλλου είδους θηλαστικά, μια και τα κτήρια δεν ανασαίνουν και δεν μπορούν να καθαριστούν επαρκώς.