Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Σεμινάριο μουσειακής εκπαίδευσης από την ΕΛΜΕ.


Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Ευβοίας εκτός από την αμιγώς συνδικαλιστική της δράση δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς πολιτιστικού και παιδαγωγικού ενδιαφέροντος, εκπληρώνοντας έναν από τους βασικούς σκοπούς του σωματείου, όπως προβλέπεται και στο καταστατικό της, που είναι η πνευματική και παιδαγωγική εξύψωση και η κοινωνική αναγνώριση της προσφοράς και του έργου των εκπαιδευτικών (άρθ. 2 παρ.1), καθώς και η συμβολή στη βελτίωση της όλης Παιδείας του ελληνικού λαού (άρθ.1 παρ. 3) μέσα και από τη την πραγματοποίηση εκδηλώσεων πνευματικού, παιδαγωγικού και πολιτιστικού χαρακτήρα (άρθ. 3 παρ. δ.). Στα πλαίσια αυτά και θέλοντας να συμβάλει στην ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών του σωματείου πάνω σε επιστημονικά, γνωστικά και παιδαγωγικά ζητήματα, αποφάσισε τη διεξαγωγή σεμιναρίου μουσειακής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας και με τον τίτλο: 


«Χαλκίδα: Ζωντανεύοντας τις μνήμες της πόλης»

Ο ρόλος και η συμβολή του εκπαιδευτικού κατά την επίσκεψη του σχολείου του σε μουσεία, μνημεία και ιστορικούς τόπους είναι καταλυτικός και βοηθά στον εμπλουτισμό της σχολικής μάθησης. Οι δυνατότητες εκπαιδευτικής αξιοποίησης που κρύβει ένα ειδώλιο, μια επιτύμβια στήλη, ένα ερειπωμένο κάστρο, ένα ανενεργό βιομηχανικό κτήριο, θα διερευνηθούν μέσα από τις θεωρητικές εισηγήσεις των επιμορφωτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και θα δοθούν προτάσεις και ιδέες για την αξιοποίηση τέτοιων επισκέψεων.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε δυο φάσεις και προγραμματίζεται ως εξής: 

1η φάση: Ξεναγήσεις-γνωριμία με τα μουσεία και τα μνημεία του τόπου μας

Τετάρτη 8/11/2017 ώρα 2 μ. μ. Eπίσκεψη-ξενάγηση στο παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Ελ. Βενιζέλου 13 ) από την αρχαιολόγο κ. Κατσάλη Σοφία 

Πέμπτη 9/11/2017 ώρα 2 μ.μ. Επίσκεψη-ξενάγηση στο Νέο Μουσείο Αρέθουσα και στη Ρωμαϊκή Παλαίστρα (Αρεθούσης 146 και 116) ) από την αρχαιολόγο κ. Κατσάλη Σοφία

Πέμπτη 16/11/2017 ώρα 3 μ.μ. Επίσκεψη-ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Ναός Αγίας Παρασκευής-Οικία Βαΐλου-Σπίτι της οδού Παίδων, Τζαμί Εμίρ Ζαδέ) από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας κ. Καλαμαρά Παρή 

Πέμπτη 23/11/2017 ώρα 6 μ.μ επίσκεψη-ξενάγηση στην Εβραϊκή συναγωγή από την κ. Λουκά Εστέρ-Σότια 

Σάββατο 25/11/2017 ώρα 11 π.μ. επίσκεψη-ξενάγηση στο Εβραϊκό νεκροταφείο από τον κ. Μάιση Μάριο 

2η φάση: Εργαστήριο σχεδιασμού δραστηριοτήτων-Βιβλιοθήκη 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας "Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος"

Σάββατο 9/12/2017 ώρα 10-2 μ.μ. Θεωρητική προσέγγιση-Εισηγήσεις από τους επιμορφωτές: 

κ.Γκότση Ευστάθιο, Ιστορικός ΥΠ.ΠΟ.Α.

κ. Τσιτούρη Αμαλία Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος ΥΠ.ΠΟ.Α., 

Κυριακή 10/12/2017 ώρα 10-3 μ.μ. Εργαστήρι σχεδιασμού δραστηριοτήτων-Παρουσιάσεις εργασιών

Σημ.: οι ημερομηνίες και οι ώρες των επισκέψεων ενδέχεται να υποστούν μικρές αλλαγές.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο σεμινάριο είναι η ιδιότητα του μέλους της ΕΛΜΕ. Στα εργαστήρια θα συμμετέχουν 30 άτομα που θα εργαστούν σε 2 ομάδες, ενώ τις ξεναγήσεις μπορεί να τις παρακολουθήσει μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών.

Δηλώσεις συμμετοχής έως την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων για την συμμετοχή στα εργαστήρια θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση υπέρβασης του αριθμού των συμμετεχόντων εντός των προθεσμιών θα γίνει κλήρωση. 

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και πληροφορία.

Τηλ. Επικοινωνίας: 6936192429 ή στο mail της ΕΛΜΕ: elmeevias@yahoo.gr


Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Η πρόεδρος                                 Ο γεν. γραμματέας



Χαρά Νίκα                                      Άρης Σκούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.