Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Τέχνη και παιδί. Εκδήλωση στην Αθήνα.

Η Παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο. Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας» σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: 

 «Τέχνη και Παιδί» 
Οπτικοακουστικές τέχνες – κινηματογράφος στην τάξη Freinet: το σινεμά από τα παιδιά και η εμπειρία του «Κάμερα Ζιζάνιο» με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους. 
Εικαστικές τέχνες στην τάξη Freinet: από το παιδί ενεργό υποκείμενο (acteur) στο παιδί δημιουργό (auteur) – με την ελεύθερη έκφραση. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018 (ώρα 18.00 –21.00) και το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 (ώρα 9.30-12.00) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας (Σίνα 31) Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 19. 01. 2018, ώρα 18.00 – 21.00
Αμφιθέατρο Theo Angelopoulos

18.00 – 19.00 Προβολές ταινιών μικρού μήκους από παιδιά και νέους
(Στο τέλος του προγράμματος αναφέρονται οι ταινίες που θα προβληθούν)
19.30 – 21.00 Στρογγυλό τραπέζι: «Ελεύθερη έκφραση και καλλιτεχνική δημιουργία από τα παιδιά και τους νέους»

Ομιλητές: Ειρήνη Γιαννημάρα, Διδάκτωρ της Διδακτικής της Τέχνης, 
Νίκος Θεοδοσίου, συγγραφέας και σκηνοθέτης, 
Στέλλα Μπαδικιάν, εκπαιδευτικός, 
Ασπασία Καλησώρα, εκπαιδευτικός, μέλη της Παιδαγωγική ομάδας Σκασιαρχείο.
Σάββατο 20. 01. 2018, ώρα 9.30 – 12.00
Αίθουσα Vivier

Εργαστήριο : «Αναπτύσσοντας την κριτική, διαλεκτική και δημιουργική σκέψη των παιδιών μέσα από την τέχνη»

Περιγραφή εργαστηρίου

Εργαστήριο για την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τις τεχνικές δημιουργικής και στοχαστικής ενεργοποίησης των παιδιών μέσα από τα εικαστικά έργα τέχνης. Σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο, που αξιοποιεί τα εικαστικά έργα τέχνης, θα παρουσιαστούν διαφορετικές προτάσεις προσέγγισης της ενσωμάτωσης των τεχνών και του οπτικού πολιτισμού στις αίθουσες διδασκαλίας. Οι προτάσεις θα δουλευτούν βιωματικά και διαδραστικά με στόχο την ανάδειξη των αξόνων προσέγγισης ενός καλλιτεχνικού έργου.
Η ομάδα θα συζητήσει για την διαδραστική εμπειρία μέσω της αξιολόγησης των ιδιοτήτων των τεχνικών, το ρόλο των πληροφοριών, καθώς και τις συνδέσεις με τις δεξιότητες γραμματισμού και τα θέματα κοινότητας. Τέλος, συγκεκριμένες ευκαιρίες συζήτησης θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να εξετάσουν τα επόμενα βήματα στον σχεδιασμό προσεγγίσεων της ενσωμάτωσης της τέχνης στα δικά τους περιβάλλοντα μάθησης.

Συντονίστρια εργαστηρίου
Η Ειρήνη Γιαννημάρα είναι διδάκτωρ της διδακτικής της τέχνης. Διδάσκει το μάθημα “Διδακτική της Τέχνης” στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) και “Διδακτική της Τέχνης και Δημιουργικές Τεχνολογίες” στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η είσοδος στην εκδήλωση της Παρασκευής είναι ελεύθερη (χωρίς εγγραφή). 
Για το εργαστήριο (20. 01. 2018) παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στην ηλεκτρονική φόρμα, ΕΔΩ

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

—————————————————–
ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ. (19. 01. 2018, 18.00 – 19.00)
Επιλογή ταινιών από την Camera Zizanio 2017

Οι ταινίες επελέγησαν με κριτήριο την παρουσίαση όλου του φάσματος κινηματογραφικής δημιουργίας από παιδιά, από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και αναδεικνύουν τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας σήμερα.
Συνολική διάρκεια 60 λεπτά.
  • Χορεύοντας στην σκακιέρα, animation, 2΄. Δημιουργία ενός δεκάχρονου παιδιού με τη χρήση απλής φωτογραφικής μηχανής.
  • Μια μεγάλη μέρα, 1ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, ταινία κινουμένων σχεδίων, 2΄30΄΄. (2ο Βραβείο στην κατηγορία Α΄)
  • Δημοκρατία στα σχολεία, Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης Ρεθύμνου, κινούμενο σχέδιο, 4΄. (Βραβείο Συνηγόρου του Παιδιού).
  • Το σχολείο για μας είναι χαρά, Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού, ντοκιμαντέρ, 10΄. (Η πρώτη ταινία που δημιουργήθηκε από παιδιά Ρομά στην Ελλάδα. Βραβείο Συνηγόρου του Παιδιού).
  • Τρία κλικ στο χρόνο, 8ο Γυμνάσιο Πειραιά, ταινία μυθοπλασίας, 9΄. (ταινία που δημιουργήθηκε με επαγγελματικές προδιαγραφές και τη βοήθεια του μεγάλου κινηματογραφιστή Νίκου Καβουκίδη).
  • Φίλο(ι) ξένοι, 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου, ταινία μυθοπλασίας, 10΄. (1ο Βραβείο στην κατηγορία Β΄)
  • Ιτς ε καϊντ οφ μάτζικ, 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας, ταινία μυθοπλασίας, 10΄. (3ο βραβείο στην κατηγορία Β).
  • Είχαν όμως την ευκαιρία, 13ο ΓΕΛ Περιστερίου, ντοκιμαντέρ, 6΄. (Ειδική μνεία στην κατηγορία Γ΄ και Βραβείο Νίκος Καβουκίδης 2017).
  • Καρδιά από πέτρα, κινηματογραφικό εργαστήρι του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, 3D animation, 3΄. (2ο Βραβείο στην κατηγορία Γ΄),
Ταινίες των κινηματογραφικών εργαστηρίων του Φεστιβάλ Ολυμπίας: δυο μονόλεπτες ταινίες που δημιουργήθηκαν με αποκλειστική χρήση κινητού τηλεφώνου στο πλαίσιο ενός δίωρου κινηματογραφικού εργαστηρίου.

Καλούνται να παρευρεθούν στην προβολή ταινιών και να συμμετάσχουν στη συζήτηση και μαθητές και μαθήτριες, δημιουργοί ταινιών καθώς και άλλοι-ες που επιθυμούν να δημιουργήσουν ταινίες στο μέλλον. Παρακαλούμε, λοιπόν, τους εκπαιδευτικούς να τους ενημερώσουν για την εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου για υβριστικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πριν εμφανιστούν δημόσια. Δε θα δημοσιεύονται, επίσης, σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ

1. Γράψτε το σχόλιό σας στο σχετικό πλαίσιο.
2. Γράψτε τα στοιχεία της λεκτικής επαλήθευσης (λατινικοί χαρακτήρες).
3. Aπό τη λίστα Eπιλογή ταυτότητας επιλέξτε Όνομα/Διεύθυνση URL και γράψτε το όνομα ή το ψευδώνυμό σας (δε χρειάζεται να συμπληρώσετε το πεδίο Διέυθυνση URL).
4. Πατήστε στην επιλογή ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ.
5. Ελέγξτε αν εμφανίστηκε το μήνυμα επιβεβαίωσης στο πάνω μέρος του παράθυρου σχολιασμού.